Established with domain hosting

 Morska akvaristika

 

 MORSKA AKVARISTIKA –uvod

 
 
Akvaristika se u najgrubljim crtama dijeli na slatkovodnu i morsku akvaristiku. Svaka od njih se dalje dijeli na podvrste a ovisno o biotopu koji sadrži. Kod morske akvaristike, riječ je uglavnom o domicilnoj jadranskoj morskoj akvaristici, ali i o tropskoj morskoj akvaristici. Potonja se u većini slučajeva odnosi na tzv. reef akvaristiku, odnosno sadrži organizme koji prirodno obitavaju na koraljnim grebenima jugoistočne Azije, bliskog i srednjeg istoka i na Pacifiku.
Svjetski trendovi govore u prilog morske akvaristike, i sve veći broj akvarista prelazi na nju, dok je situacija kod nas još uvijek bitno na strani slatkovodne. Tome postoji više razloga a najvažniji su sljedeći. Ponuda opreme i živih organizama ( koralja, riba, i ostalih org.) za morsku je akvaristiku još uvijek puno manja nego za slatkovodnu. Drugi je razlog svakako cijena izrade i opremanja morskog akvarija koja je bitno veća nego kod slatkovodnog akvarija iste veličine. Kvalitetno opremljen, naročito tropski morski akvarij, je po količini i kvaliteti opreme neusporediv sa slatkovodnim akvarijem, a uz opremu tu je i cijena koštanja živih organizama koja je također puno viša. Nasuprot ovih razloga stoji neobično bogatstvo boja i oblika života u morskim akvarijima, koje kad se jednom pregrme početni troškovi, predstavljaju neobično zadovoljstvo i stalni izvor iznenađenja i čuđenja mogućnostima prirode. Dobro ugođeni morski akvariji svakim danom postaju sve ljepši, tako da je u potpunosti točna tvrdnja da je morski akvarij na početku „ružno pače“ a kasnije prekrasni „labud“. Autor ovih redaka je iz Zadra, pa iz osobnog iskustva svjedoči o enormnom povećanju interesa za jadransku morsku akvaristiku, koja iako nije tako živopisnih boja i oblika kao tropska, ima za ljubitelje magičnu ljepotu.
Svakim danom povećava se i u Hrvatskoj ponuda koja se odnosi na morsku akvaristiku a Pet Club je i u tom dijelu jedan od vodećih distributera. U ponudi imamo uređaje i opremu vrhunskih svjetskih proizvođača iz vlastitog uvoza i sa vrlo konkurentnim cijenama, koje su jednake, a u puno slučajeva i manje nego u zemljama porijekla. Uvozimo opremu isključivo iz zemalja EU, ( TECO, GROTECH, SCHURAN, TUNZE,EHEIM… ) a razlog tomu je neprijeporna i dokazana kvaliteta, što je kod opreme koja mora biti u funkciji 24 sata na dan dugi niz godina, najvažniji čimbenik.
Na temelju vlastitog iskustva u izradi velikih projekata u javnim prostorima (restorani, hoteli,marine i sl.), kao i zahtjevnih, pretežno tropskih morskih akvarija u privatnim prostorima, naučili smo kako od ugrađene opreme izvući njezin maksimum.
Ova su nas dva aspekta (vlastiti uvoz kvalitetne opreme i iskustvo stečeno na mnogim projektima) , uz stalnu edukaciju i praćenje najnovijih svjetskih trendova, afirmirali u vodeću hrvatsku tvrtku za projektiranje, izradu i opremanje jadranskih morskih akvarija .
 

 Print   

 
  Register  Login